Trafostanice v českých městech zdobí malby dětí i seniorů. Na nové výmalbě se pracuje v Oslavanech

České Budějovice, 29. května 2017

Nenápadné budovy trafostanic dostávají novou podobu. V českých i moravských městech ožívají pod tahy štětců dětí ze ZUŠ, profesionálních umělců nebo místních seniorů. Nedávno byla dokončena malba trafostanice v Humpolci a Písku, na které se podíleli senioři z Akademie umění a kultury. Nyní jsou na řadě Oslavany.

Trafostanice v Oslavanech na ulici Sportovní se díky žákům z místní Základní umělecké školy změní v umělecké dílo. Studenti výtvarného oboru vytvořili grafické náměty s motivy stromů a pustili se do malování návrhu na trafostanici. „Asi dvacet dobrovolníků z výtvarného oboru pracovalo na kresebných návrzích v různých barevných variantách. Několik nejlepších návrhů bylo předloženo Radě města Oslavany a ta z nich vybrala vítězný návrh žákyň Anety Kratochvílové a Lucie Novotné,“ říká vedoucí výtvarného oboru, Dana Fialová. Vítězný návrh zobrazuje pohled na krajinu se stromy a květinami v barvách rezavě hnědé, žluté a olivově zelené tak, aby ladily se sousední budovou mateřské školy.

Trafostanice patří společnosti E.ON, jež celý projekt na podporu jejich zvelebení také zaštítila. „Rádi bychom upozorňovali na důležitá zařízení pro dodávky elektrické energie, jako jsou právě trafostanice. V rámci projektu E.ON Smart City proto necháme vybrané trafostanice pomalovat místními obyvateli, aby na sebe nejenom upozornily, ale především zkrášlily a oživily okolí. Aktivní zapojení veřejnosti je velkou přidanou hodnotou,“ vysvětluje Lukáš Svoboda ze společnosti E.ON.

Proměnou prošla i trafostanice v Humpolci. Trafostanici „Na Rybníčku“ zde pomaloval akademický malíř Jaroslav Grodl. Zvěčnil na ní grafické návrhy místních dětí. Malíř pocházející z Vysočiny se narodil nedaleko Humpolce a ve své tvorbě i v osobním životě se angažuje v odpovědném zacházení s veřejným prostorem. Specialitou je poté trafostanice v Třebíči na ulici Tomáše Bati v blízkosti Ekotechnického centra Alternátor. Ta je společným dílem zaměstnanců společnosti E.ON, kteří zde vymalovávali jednotlivé dílky puzzle.

Vůbec první výmalba trafostanice vznikla během loňského roku v Jihlavě. Pokrývají ji profesionální graffity od umělce Jana Kalába, který vystupuje pod uměleckým jménem Point. Nedávno byla dokončena malba trafostanice „Zdravotní škola“ v ulici Na Výstavišti v Písku.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

Jako významný dodavatel elektřiny a zemního plynu cítí energetická společnost E.ON velkou odpovědnost nejen za spolehlivé dodávky energie a kvalitní služby zákazníkům, ale také za životní prostředí kolem nás. Svým zákazníkům proto přináší řadu informací a služeb, které pomáhají šetřit přírodu a snižovat jejich spotřebu energií. Více informací o těchto aktivitách je možné najít na stránkách www.ecofuture.cz, www.eonradce.cz a www.eon.cz.

​Iva Procházková

PR & Media Manager LESENSKY.CZ s.r.o.

M +420 774 743 801

prochazkova@lesensky.cz

Štursova 583/49, 616 00 Brno

www.lesensky.cz

Koncernová komunikace/Corporate Communication

T +420-387 86-23 03

M +420 724 009 033

V otázce koncernové komunikace se obraťte na mluvčí společnosti E.ON Česká republika, s.r.o.

Zavřít

Usnadněte si život s aplikací Energie24

Vyřiďte své požadavky ihned z Vašeho mobilu.
Zavřít

Usnadněte si život s aplikací Energie24

Vyřiďte své požadavky ihned z Vašeho mobilu.