K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Více o cookies



Napište nám

Se svým dotazem nebo problémem můžete
kontaktovat našeho E.ON Rádce,
který vám zdarma odpoví.

*
*
*
*

Poraďte se s námi osobně

Domluvte si konzultaci s energetickým poradcem v Brně nebo Českých Budějovicích. Pokud uvedete své číslo, můžeme vše probrat také telefonicky.

*
*
*
*

Odborní garanti sekce

Jak vybrat dobré chlazení na pivo?

  • Průměrný Čech vypije podle průzkumu sedm piv týdně, zhruba v 40 % tak učiní doma.
  • U teploty 0 až 7 °C se zpravidla neobejdeme bez chladicího stroje.
  • Spotřebu elektřiny můžeme snížit tím, že pivo předchladíme ve sklepě či vodou ze studny.
  • Teploty 8 až 14 °C už lze dosáhnout celoročně ve sklepě, zemi nebo studni. To znamená, že můžeme chladit bez nároku na elektrickou energii.

Zařízení pro pivní chlazení nás může stát okolo 10 000 Kč. Pokud chceme šetřit energie a použít z energetického hlediska vhodnou technologii pak je dobré vědět i to, na jakou teplotu je potřeba jednotlivé druhy piva chladit.

Mýtus ledového chlazení piva

Každé pivo je dobré vychladit na teplotu, jejíž výši si stačí zapamatovat orientačně. Nejde totiž o nařízení, ale doporučení, které si může každý konzument piva určit dle libosti. Pokud se chceme například zchladit v parném létě, teplotu zvolíme pravděpodobně nižší než je ta doporučovaná.

Není ale pravidlem, že by se mělo každé pivo podávat vždy ledově vychlazené. Díky velkému zchlazení totiž poznáme mnohem hůře jeho kvalitu. Je známo, že chlazením nápoje pod 15,5 °C se snižuje schopnost rozeznávat všechny chuťové a vonné aspekty, které rozvíjí právě vyšší teplota.

Jaké rozlišujeme teploty piva:

  1. Velmi studené pivo má teplotu 0-4 °C
  2. Studené pivo 4-7 °C
  3. Chlazené pivo 8-12°
  4. Sklepní teplota 12-14 °C
  5. Teplé pivo 14-16 °C

Technologie chlazení na pivo

Na základě znalosti doporučených teplot a toho v jakém obalu pivo máme, můžeme vybrat vhodnou technologii chlazení. Ve všech případech je dobré teplotu kontrolovat teploměrem.

U teploty 0 až 7 °C se zpravidla neobejdeme bez chladicího stroje. Pokud konzumujeme třeba lahvové pivo, stačí nám běžná domácí chladnička. Spotřebu elektřiny můžeme snížit tím, že pivo předchladíme ve sklepě či vodou ze studny.

Další, ale dražší možností je koupit si pivo v samochladícím sudu. Pro opětovné čili nové použití je však zapotřebí jej vysušit při teplotě dosahující skoro až 400 °C.

Teploty 8 až 14 °C už lze dosáhnout celoročně ve sklepě, zemi nebo studni. To znamená, že můžeme chladit bez nároku na elektrickou energii.

TIP

Svoji hodnotu má spotřeba, ale také úspora. V programu Benefit můžete získávat až 1 500 Kč za meziročně ušetřenou elektřinu!





Mohlo by vás také zajímat

  • Jak dosáhnout úspory energie?

    Před nákupem nového spotřebiče porovnávejte energetické štítky. Největší úspory energie ovšem dosáhnete...

    43
    Více
  • Víte, že noční proud neexistuje?

    Označení noční proud je dílem historie. Již neexistuje a nahradily jej dvoutarifní sazby elektřiny. O...

    30
    Více
  • Jaký je převod kWh na MWh?

    Převod kWh na MWh je jednoduchý: 1 MWh = 1000 kWh. Kilowatthodina (kWh) a megawatthodina (MWh) jsou...

    25
    Více
Zpět na hlavní kategorii

Mrzí nás, že vám naše rada nepomohla.

Se svým dotazem nebo problémem můžete kontaktovat
našeho E.ON rádce, který vám zdarma odpoví.

*
*
*
*