Pasivní administrativní budova OTAZNÍK

FINALISTA

Otazník je první pasivní administrativní budovou u nás

Tato administrativní budova plní svou „pasivní funkci“ hned dvěma způsoby. Jednak je pasivní stavbou sama o sobě, a jednak slouží i jako školicí pomůcka při seminářích o nových technologiích v oblasti energetických úspor. Návštěvníci tak mohou na vlastní oči vidět to, co všechno pasivní dům „umí“. Tato ukázka může být pro každého skutečně praktická, neboť při stavbě projektu bylo pamatováno na jeho opakovatelnost.

Výrazné úspory byly plánovány už při navrhování budovy. Její tvar a orientace jsou zvoleny tak, aby se minimalizovaly tepelné ztráty a maximalizovaly solární pasivní zisky energie. Protože tyto zisky by mnohdy mohly být vyšší, než je zapotřebí, jsou všechna okna opatřena důmyslným venkovním stíněním s regulací. To zajišťuje v závislosti na denním čase a ročním období optimální dostatek vnitřního světla potřebného pro zdravé pracovní prostředí. Celá stavba je řešena tak, aby se eliminovaly veškeré tepelné mosty. Zdrojem tepla je zde tepelné čerpadlo a solární energie, která se od začátku osvědčila při ohřevu vody a výrobě elektrické energie.

Ačkoli jsou všechna okna v objektu otvíratelná, je to spíše psychologický záměr. Dostatek čerstvého vzduchu obstarává systém pěti samostatných zařízení nuceného větrání s možností regulace. Detailního řešení se dostalo i elektroinstalaci, která je stejně venkovní stínění regulována v závislosti na denním světle či časových plánů společnosti. Na střeše je navíc umístěna meteostanice, což napomáhá efektivnímu hospodaření s vnitřním osvětlením, a tedy úsporou elektrické energie.