V popelnicích končí o Vánocích rekordní množství potravin. Jak šetřit jídlem i energiemi?

4 min. čtení
  • Na každého Čecha připadne za rok 57 kilogramů vyhozených potravin. Nejde přitom jen o kuchyňský odpad, ale o jídlo, které bychom jinak snědli.  
  • O Vánocích se spotřeba jídla, ale také produkce zbytečného odpadu zvyšuje a v koši často končí i jídlo za tisíce korun.  
  • K tomu, abychom jídlem o Vánocích tolik neplýtvali, většinou stačí dobře plánovat nákupy a jídla připravit méně. A šetřit se dá i energiemi při vaření. 

Proč je to důležité 

Podle údajů OSN se ročně na světě vyhodí třetina všech potravin, což je jen těžko představitelných 1,2 miliardy tun. Ani v Česku nejsme příliš šetrní a ročně každý z nás vyhodí průměrně 57 kilogramů potravin – většina z nich by se přitom ještě dala bez problémů sníst. Celkem v Česku ročně putuje do kontejnerů s odpadem 355 tisíc tun použitelných potravin, což by naplnilo 100 tisíc malých nákladních aut.    

O Vánocích víc vaříme a jídlo také více vyhazujeme. Podle průzkumů v koši nejčastěji končí staré pečivo, cukroví, bramborový salát a uzeniny. Pojďme to letos změnit.     

Co je dobré vědět 

  • V Evropském srovnání na tom sice s vyhazováním jídla nejsme tak špatně, ale stejně v Česku zbytečně končí v kontejnerech s odpadem statisíce tun potravin ročně. Třeba v Maďarsku končí v koši průměrně o 11 kg jídla více, přesto jídla vyhazujeme zbytečně moc.
  • Hlavními důvody zbytečného vyhazování jídla jsou podle odborníků hlavně nepromyšlené nákupy a špatné skladování. Nákupní seznam je užitečný nejen proto, abyste na nic nezapomněli. Pomůže vám také koupit jen to, co opravdu potřebujete.  
  • V roce 2017 průměrná domácnost o Vánocích vyhodila jídlo přibližně za 500 Kč. Při rostoucích cenách by to v současnosti byl i několikanásobek této částky.
  • Omezit plýtvání jídlem o Vánocích je přitom poměrně jednoduché, navíc ušetříte i čas a energie.       

Jak NEPLÝTWATT?

Využijte aplikaci Nesnězeno. Lidé, kteří si aplikaci stáhnou do svého mobilu, nejen pomáhají šetřit suroviny, ale také se za výhodnou cenu dobře najedí.   

Cukroví stačí méně a zkuste i takové, které se nepeče

Vánoce máme většinou spojené s přejídáním, a to je podle odborníků špatně. Nejen, že trpí naše zdraví, ale velké množství jídla ani nesníme a zbytečně putuje do koše.

Sklony k přehánění máme většinou při pečení cukroví a při přípravě bramborového salátu. Ten přitom patří mezi nejméně trvanlivé potraviny. Salátu proto můžeme připravit méně a trochu omezit můžeme určitě i vánoční pečení. Zkusme třeba nepečené cukroví z čerstvých surovin, které se obvykle velmi rychle sní. Méně pečení znamená i velké energetické úspory, protože trouba patří k velkým „žroutům” energie. 

Klíčové je také správné skladování 

  • Bramborový salát skladujme v lednici pod potravinářskou folií. Nejdříve se v něm začne kazit cibule, dobrým tipem je proto zamíchat cibuli jen do poloviny salátu a do zbytku ji přidat později.
  • Cukroví je potřeba skladovat na suchém chladném místě – ideálně v krabicích vyložených papírovými ubrousky.
  • Cukroví, ale třeba i vánočku, můžeme zamrazit – nejlépe po malých porcích. Vydrží takto třeba až do jara. Navíc pár týdnů po Vánocích na cukroví jistě dostanete větší chuť.
  • Do lednice, ale ne už do mrazáku, patří také měkké exotické ovoce a hodně zralé citrusy.  

Tipy pro úsporné pečení

Pečete chleba, buchty nebo třeba vánoční cukroví? Správným používáním trouby můžete také ušetřit. 

  • Troubu vždy vypněte o pár minut dříve a nechte obsah dopéct zbytkovým teplem.  
  • Troubu vyhřátou po pečení můžete využít k sušení ovoce, kynutí těsta nebo rozmrazení potravin.
  • Zkuste také péct víc plechů najednou i za cenu toho, že budete muset pečené jídlo více sledovat. 
  • S trochou praxe připravíte v lehce vyhřáté troubě třeba i domácí jogurt.
  • Naopak troubu nikdy nepoužívejte k ohřívání jídla – trvá to dlouho a je to neekonomické.  

Všechno si pečlivě naplánujte 

Sepište si, kdy a kdo vás o vánočních svátcích navštíví, a podle počtu osob pak plánujte nejen nákup potravin, ale i množství vařeného jídla. Promyslete si také, kolik toho kdo sní. Chceme samozřejmě být dobrými hostiteli, ale většinou to s přípravou jídla přeháníme. Podívejte se také na vánoční otevírací dobu nejbližších obchodů. Ani o Vánocích většinou není problém chybějící potraviny případně dokoupit. 

Stáhněte si velkou brožuru o úsporách energií

Jaké spotřebiče nebo činnosti “žerou” v domácnostech nejvíc energie? Proč byste měli prát na nižší teplotu? A na kolik ideálně vytápět ložnici? Přečtěte si v naší brožuře o úsporách energií.

Mohlo by vás také zajímat

Praktické tipy, jak šetřit v kuchyni energiemi
Správným používáním rychlovarné konvice můžete snížit její spotřebu i o 60 %.
Víc najdete tady
Jak se připravit na výměnu elektroměru za chytrý: praktický postup
Pokud se plánujete zapojit do sdílení, potřebujete chytrý elektroměr (smartmeter), který umožňuje tzv. průběhové měření. Distributor vám ho za stávající elektroměr vymění zdarma.
Víc najdete tady
Jak správně odvzdušnit topení: rychlý a bezpečný postup
Zavzdušněný radiátor poznáte snadno – ve vrchní části je studený, hřeje nerovnoměrně nebo v něm slyšíte šplouchání.
Víc najdete tady