E.ON zahájil testování zaměstnanců na COVID-19. První odběry byly v Brně

Brno, 22. února 2021

Od dnešního rána mají zaměstnanci skupiny E.ON možnost nechat se otestovat na COVID-19 přímo ve firemním areálu. Pravidelné provádění antigenních testů mezi zaměstnanci je jedno z dalších klíčových preventivních opatření, které společnost přijala, aby zamezila šíření nemoci COVID-19. Pilotní testování probíhá v Brně, brzy se zprovozní i firemní testování v Českých Budějovicích.

První lokalitou, kde bylo možné podstoupit antigenní testování, byl areál na brněnském Cejlu. Hned v pondělí ráno, v první možné datum, toho využilo na devadesát pracovníků včetně členů vedení společnosti. Všichni měli negativní výsledek. „Testování je jediná cesta, jak z této situace ven. A my jsme chtěli možnost nechat se otestovat svým zaměstnancům co nejvíce ulehčit. Nezáleží na tom, zda výsledek testu je pozitivní či negativní, lidé s pozitivním testem rozhodně nemají být okolím ostrakizováni. Všichni to děláme pro ochranu sebe, své rodiny a kolegů. Je potřeba se nechat testovat opakovaně, třeba každý týden, protože tím eliminujeme pravděpodobnost, že jsme pro okolí infekční,“ vysvětluje Zdeněk Bauer, předseda představenstva distribuční společnosti EG.D a předseda Centrálního krizového štábu E.ON.

Testy odebírala Cytogenetická laboratoř Brno. Jedná se o antigenní testy, které pracují se vzorkem z kraje nosu, takže jde o bezbolestnou metodu. Zaměstnanci firmy se nejprve registrují v systému, nachají se otestovat a výsledky jim do 15 minut přijdou smskou nebo e-mailem. Pokud by byl někdo pozitivní, tak by ten samý odběrový tým udělal na místě PCR test a poslal do laboratoře. Tím odpadá nutnost přejíždění na jiná odběrová místa.

Nechat se otestovat v Brně na Cejlu budou mít zaměstnanci možnost dvakrát týdně po předchozí registraci. Společnost E.ON bude postupně přidávat i další lokality, ve kterých působí. Po Brnu by tuhle možnost měli mít i zaměstnanci v Českých Budějovicích. „Krizový štáb naší firmy zareagoval na nabídku antigenních testů velmi rychle a z prvních reakcí můžeme soudit, že je o tento projekt velký zájem. Je to signál, že všichni máme společný cíl – chceme se vrátit co nejdříve do normálního režimu. Proto usilujeme o to, aby se mohlo pravidelně otestovat co nejvíce našich zaměstnanců,“ říká Lukáš Svoboda, vedoucí oblastního managementu společnosti EG.D, jehož tým má organizaci testů na starost.

Od počátku pandemie COVID-19 zavedla skupina E.ON přísná preventivní a hygienická opatření, aby co nejvíce ochránila zdraví zaměstnanců ve všech svých společnostech v České republice. V nich pak nepolevila ani v prosinci při rozvolňování státních opatření. Patří mezi ně například interní karanténa pro zaměstnance společnosti, který se setkal s nakaženým, nad rámec té státní, omezení pracovních cest mezi regiony na nezbytné minimum, zákaz pouštění externích návštěv do budov společnosti a omezení osobních schůzek s externími obchodními partnery nebo pravidelná dezinfekce společných prostor. Jedním z klíčových opatření je rovněž home office pro všechny zaměstnance, kteří z domova pracovat mohou – tento režim využívá zhruba 75 % zaměstnanců.

Roman Šperňák
tiskový mluvčí E.ON