Zdeňka Bauera vystřídal v čele představenstva EG.D Marian Rusko

Brno, 1. července 2022

Novým předsedou představenstva distribuční společnosti EG.D ze skupiny E.ON je od 1. července 2022 Marian Rusko, který nahradí dosavadního předsedu Zdeňka Bauera, jenž po bezmála čtyřiceti letech ukončil svoje působení u společnosti. Marian Rusko vystřídá Zdeňka Bauera i v roli jednatele společnosti E.ON Česká republika, kde bude zodpovědný za oblast práva a facility managementu.

„Mým úkolem je společně se zaměstnanci připravit naši společnost na energetickou tranzici a další změny, které nás v tomto oboru čekají. Vlivem nových technologií totiž dochází k zásadnímu posunu směrem k decentralizaci, e-mobilitě a digitalizaci, a mění se také přístup spotřebitelů elektřiny, kterým musíme nabízet zajímavá řešení,“ vysvětluje Marian Rusko.

Zdeněk Bauer po sobě zanechal ve skupině E.ON za těch téměř 40 let nesmazatelnou stopu, na kterou teď budeme v cestě za chytrou distribuční sítí dále navazovat. Kromě jeho komplexní znalosti energetického prostředí i businessu oceňuji také jeho skvělé vztahy k lidem v EG.D, od montérů po manažery. Ráda bych mu poděkovala za jeho nasazení a také za to, že byl součástí úspěšného příběhu distribuce. V nové životní roli mu přeji mnoho spokojenosti, zdraví a radosti z vnoučat,“ říká Claudia Viohl, generální ředitelka skupiny E.ON v ČR.

Úspěšně vést společnost není nikdy práce jednoho člověka a já jsem moc rád, že v E.ONu jsem měl štěstí nejen na skvělé kolegy, ale zároveň jsem tu dělal něco, co mě opravdu bavilo, navíc v oboru, který je skutečně zajímavý. Být součástí toho, jak se energetika rozvíjela a v posledních letech velmi dynamicky měnila je nepřenositelnou zkušeností a já jsem za tuto příležitost velmi vděčný,“ doplňuje Zdeněk Bauer.

„Zároveň chci na palubě přivítat Mariana Ruska, který svou novou roli přebírá v době, která není pro energetiku zrovna lehká. Marian je velmi zkušeným manažerem, který se v oboru pohybuje řadu let, takže pevně věřím, že jeho drive a bohaté zkušenosti posunou EG.D dál,“ doplňuje Claudia Viohl.

„I já přeji Marianovi v nové roli hodně úspěchů a dobrých rozhodnutí,“ přidává se Zdeněk Bauer.

Marian Rusko už pro E.ON v ČR v minulosti osm let pracoval. „Nevracím se do naprosto stejného prostředí, ale relativně dobrá znalost českého trhu mi teď určitě hodně pomůže. Do budoucna bych si přál, aby naše firma byla více zákaznicky orientovaná. Chci, aby naši zákazníci byli spokojení, že jsou s námi a že jsme pro ně spolehlivým partnerem, se kterým komunikují digitálně. Ale musíme být také atraktivní pro další zákazníky, nejen z řad domácností, ale třeba pro firmy, jako jsou třeba výrobny baterek či datová centra,“ uzavírá Marian Rusko.

Marian Rusko

Je absolventem Ekonomické fakulty na Univerzitě Giessen v Německu. Po studiu působil nejprve v bankovním sektoru. Ke skupině E.ON se přidal v roce 1998 a v letech 2005 až 2013 vedla jeho cesta poprvé do České republiky. Během svého působení na pozicích vedoucího Asset Operation v E.ON Czech Holding a generálního ředitele/finančního ředitele společnosti E.ON Trend měl Marian již možnost poznat český E.ON i trh. Naposledy působil v rámci skupiny E.ON jako člen představenstva společností Západoslovenská energetika a VSE Holding na Slovensku.

Zdeněk Bauer

Vystudoval elektroenergetiku na Vysokém učení technickém v Brně. V energetice působil v podstatě celý svůj profesní život, od roku 2005 ve skupině E.ON. Od roku 2015 zastával pozici předsedy představenstva společnosti E.ON Distribuce, v této funkci zůstal i po přejmenování distribuční společnosti na EG.D v lednu 2021. Od července 2019 byl také jednatelem společnosti E.ON Česká republika.

Roman Šperňák

Tiskový mluvčí E.ON