E.ON Rádce

Rádi vám poradíme s úsporami energií a ekologií

Co je E.ON Rádce?

E.ON Rádce slouží jako poradna pro zákazníky i nezákazníky společnosti E.ON. Poradí vám mimo jiné s úsporami energiešetrnou dopravou a chytrou domácností

Jak vybrat dobré chlazení na pivo?

  •  Průměrný Čech vypije podle průzkumu sedm piv týdně, zhruba v 40 % tak učiní doma.
  •  U teploty 0 až 7 °C se zpravidla neobejdeme bez chladicího stroje. Spotřebu elektřiny můžeme snížit tím, že pivo předchladíme ve sklepě či vodou  ze studny.
  •  Teploty 8 až 14 °C už lze dosáhnout celoročně ve sklepě, zemi nebo studni. To znamená, že můžeme chladit bez nároku na elektrickou energii.

Zařízení pro pivní chlazení nás může stát okolo 10 000 Kč. Pokud chceme šetřit energie a použít z energetického hlediska vhodnou technologii pak je dobré vědět i to, na jakou teplotu je potřeba jednotlivé druhy piva chladit.

Mýtus ledového chlazení piva

Každé pivo je dobré vychladit na teplotu, jejíž výši si stačí zapamatovat orientačně. Nejde totiž o nařízení, ale doporučení, které si může každý konzument piva určit dle libosti. Pokud se chceme například zchladit v parném létě, teplotu zvolíme pravděpodobně nižší než je ta doporučovaná.

Není ale pravidlem, že by se mělo každé pivo podávat vždy ledově vychlazené. Díky velkému zchlazení totiž poznáme mnohem hůře jeho kvalitu. Je známo, že chlazením nápoje pod 15,5 °C se snižuje schopnost rozeznávat všechny chuťové a vonné aspekty, které rozvíjí právě vyšší teplota.

Jaké rozlišujeme teploty piva:

  1. Velmi studené pivo má teplotu 0-4 °C
  2. Studené pivo 4-7 °C
  3. Chlazené pivo 8-12°
  4. Sklepní teplota 12-14 °C
  5. Teplé pivo 14-16 °C

Technologie chlazení na pivo

Na základě znalosti doporučených teplot a toho v jakém obalu pivo máme, můžeme vybrat vhodnou technologii chlazení. Ve všech případech je dobré teplotu kontrolovat teploměrem.

U teploty 0 až 7 °C se zpravidla neobejdeme bez chladicího stroje. Pokud konzumujeme třeba lahvové pivo, stačí nám běžná domácí chladnička. Spotřebu elektřiny můžeme snížit tím, že pivo předchladíme ve sklepě či vodou ze studny.

Další, ale dražší možností je koupit si pivo v samochladícím sudu. Pro opětovné čili nové použití je však zapotřebí jej vysušit při teplotě dosahující skoro až 400 °C.

Teploty 8 až 14 °C už lze dosáhnout celoročně ve sklepě, zemi nebo studni. To znamená, že můžeme chladit bez nároku na elektrickou energii.

TIP

Svoji hodnotu má spotřeba, ale také úspora. V programu Benefit můžete získávat až 1 500 Kč za meziročně ušetřenou elektřinu!

Kontaktujte nás se svým konkrétním dotazem

Napište nám

Vaše dotazy nás zajímají a naši specialisté Vám rádi zdarma a nezávazně poradí.

Informace o zpracování Vašich osobních údajů, včetně způsobu podání námitky, jsou uvedeny v sekci Ochrana osobních údajů.

Poraďte se s energetickým poradcem

Domluvte si konzultaci s energetickým poradcem. Po odeslání Vašich údajů se s Vámi spojí jeden z našich specialistů a pomůže Vám s Vaším problémem. V případě potřeby lze domluvit také osobní konzultaci.

Informace o zpracování Vašich osobních údajů, včetně způsobu podání námitky, jsou uvedeny v sekci Ochrana osobních údajů.

Zavřít

Usnadněte si život s aplikací Energie24

Vyřiďte své požadavky ihned z Vašeho mobilu.
Zavřít

Usnadněte si život s aplikací Energie24

Vyřiďte své požadavky ihned z Vašeho mobilu.