Skupina E.ON naplno rozjela antigenní (samo)testování a hlásí první odhalené případy

Praha, 15. března 2021

Skupina E.ON v České republice v minulém týdnu naplno rozjela systém testování na nemoc COVID-19 mezi svými zaměstnanci. V celé skupině bylo otestováno antigenním testem 1 745 zaměstnanců. Z toho bylo odhaleno 18 pozitivních případů a 14 následně potvrdil i PCR test (0,8 %). Zaměstnanci využívali akreditovaná testovací centra ve firemních prostorech v Brně a v Českých Budějovicích, kde se mohou nechat testovat dvakrát týdně, samotesty dodané zaměstnavatelem i veřejná testovací centra. Dalších téměř 1 300 zaměstnanců pracovalo celý týden na home office.

62 % z testovaných zaměstnanců využilo možnost samotestování antigenními testy provedenými při vstupu na pracoviště, 37 % se přišlo otestovat do akreditovaných mobilních laboratoří, které jsou zaměstnancům dvakrát týdně k dispozici v areálu firmy v Brně a Českých Budějovicích, tedy lokalitách, kde má skupina nejvíce zaměstnanců. Možnosti využít veřejné laboratoře využilo jen asi 20 zaměstnanců.

Od počátku pandemie COVID-19 zavedla skupina E.ON přísná preventivní a hygienická opatření. „V řadě opatření jdeme dokonce i nad rámec vládních nařízení, jak je tomu například v prodloužení trvání karantény zaměstnanců o pět dní, pokud se setkali s nakaženým. Dodržování všech přijatých opatření výrazně zabránilo komunitnímu šíření viru a v počtu infikovaných jsme se udrželi pod celostátním průměrem,“ uvádí Zdeněk Bauer, předseda Centrálního krizového štábu skupiny E.ON a předseda představenstva distribuční společnosti EG.D ze skupiny E.ON.

„Zaměstnance, kteří zajišťují převážně administrativní činnosti, jsme z kanceláře převedli plošně na home office, dlouhodobě ho v nějaké formě využívá 75 % zaměstnanců. Kritická infrastruktura je klíčová pro fungování všech oblastí, a my si proto nemůžeme dovolit žádný výpadek bezpečných a stabilních dodávek elektrické energie a plynu, takže u zaměstnanců v kritických provozech – třeba na dispečinku distribuční sítě – jsme zavedli střídání směn, které se nepotkávají, vysvětluje za distribuční společnost EG.D Zdeněk Bauer. Samozřejmostí je v celé skupině E.ON vybavení zaměstnanců ochrannými pomůckami, z počátku to byly chirurgické roušky a aktuálně respirátory třídy FFP2 a FFP3 a dezinfekční prostředky.

EG.D dokázala zrealizovat testování na 200 pracovištích v pěti krajích a vyhlíží očkování

Logisticky nejsložitější situaci má ve skupině E.ON distribuční společnost EG.D (dříve E.ON Distribuce), která má zaměstnance ve více než 200 lokalitách napříč pěti kraji. „Zatím jsme distribuovali na naše pracoviště více než 1 000 sad samotestů. Není to úplně jednoduchá záležitost, protože působíme v celkem pěti krajích na území rozloze 26,5 tisíc km2, kde máme přibližně 200 pracovišť, takže bez samotestů není možné testování našich zaměstnanců logisticky zajistit. Je naprosto klíčové, aby byla co nejdříve očkována nejkritičtější část našich zaměstnanců, nezbytná pro provoz energetiky, jako jsou dispečeři, rozvodní a provozní personál. Ani zde pasivně nevyčkáváme, ale s krajskými koordinátory očkování se aktivně připravujeme na zahájení očkování našich zaměstnanců, jakmile to bude možné,“ dodává Zdeněk Bauer z EG.D.

Velkou roli při komunikaci povinného testování i vysvětlování nutných opatření hrají odbory. „Dodržování preventivních opatření a ochranné prostředky, které nám zaměstnavatel od loňského roku poskytuje, jsou naší naprosto základní povinností nejen v práci. Započaté testování je v současné době jediná cesta, jak z této situace ven. Chráníme tím naše zaměstnance i jejich rodiny, takže apelujeme na každého, aby této možnosti využil. Současně se snažíme prostřednictvím našeho odborového svazu všemožně napomáhat urychlení proočkování zaměstnanců spadajících do kritické infrastruktury,“ vysvětluje Miroslav Pelouch, předseda Sdružení Základních organizací OS ECHO Energetika.

Vedoucí koncernové komunikace skupiny E.ON v ČR
M +420 603 800 664